Proč namáčet semínka, ořechy, obilniny a luštěniny?

Blog webekm.com the ekm.

Download from BIGTheme.net free full premium templates

Ať už chcete semínka či ořechy nechat vyklíčit, nebo je jíst ve zdravější a tělu přirozenější formě, je lepší je nechat na nějakou dobu (nejlépe přes noc) namočená ve vlažné vodě.

Všechna se totiž brání. Na svém povrchu mají inhibitory (látky které snižují aktivitu) enzymů, které mají za úkol chránit semínka, dokud nepřijde vhodná doba k vyklíčení. V případě semínek/ořechů jako potraviny, ho přivedeme zpátky k životu ("probudíme") čímž se k těmto enzymům snáze dostaneme a mimo jiné zvýšíme i jejich nutriční hodnotu. Tyto suroviny v nenamočeném stavu se hůře tráví a mohou způsobovat trávicí problémy. Nejlepší nutriční hodnoty poté mají, nechají-li se vyklíčit, kupujte ale semena neloupaná, jinak vám nevyklíčí.

Pokud chcete proces namáčení urychlit, přidejte do vody špetku soli. Po uplynutí potřebné doby k namáčení vodu vylijte a semena propláchněte. K vyklíčení je dejte do tmavé komory (skříňky) bez vody a minimálně dvakrát, lépe třikrát za den propláchněte.


Více o celém procesu nakličování se dozvíte zde.