Strava je základ

Důležité informace o stravě, se kterou se denně setkáváme.

Konopné semínko

Potravina, která má dokonce lepší nutriční hodnoty, než ten nejlepší flák masa.

Legalizaci konopí sice prosazuji, ale u semen kupovaných v kamenném obchodě, případně na internetu, se nemusíte bát omamných účinků. Tato semena jsou potravinářsky schválena a THC v nich skoro ani nenajdete.

Co se týče výživy, jsou dokonalou rostlinou, obzvláště pro sportovce. Jediná nevýhoda je vysoký obsah tuku, asi 52%.

Proč namáčet semínka, ořechy, obilniny a luštěniny?

Ať už chcete semínka či ořechy nechat vyklíčit, nebo je jíst ve zdravější a tělu přirozenější formě, je lepší je nechat na nějakou dobu (nejlépe přes noc) namočená ve vlažné vodě.

Všechna se totiž brání. Na svém povrchu mají inhibitory (látky které snižují aktivitu) enzymů, které mají za úkol chránit semínka, dokud nepřijde vhodná doba k vyklíčení. V případě semínek/ořechů jako potraviny, ho přivedeme zpátky k životu ("probudíme") čímž se k těmto enzymům snáze dostaneme a mimo jiné zvýšíme i jejich nutriční hodnotu. Tyto suroviny v nenamočeném stavu se hůře tráví a mohou způsobovat trávicí problémy. Nejlepší nutriční hodnoty poté mají, nechají-li se vyklíčit, kupujte ale semena neloupaná, jinak vám nevyklíčí.

Pokud chcete proces namáčení urychlit, přidejte do vody špetku soli. Po uplynutí potřebné doby k namáčení vodu vylijte a semena propláchněte. K vyklíčení je dejte do tmavé komory (skříňky) bez vody a minimálně dvakrát, lépe třikrát za den propláchněte.


Více o celém procesu nakličování se dozvíte zde.

Goji - zázračná to rostlina

česky: Kustovnice čínská

je silný a účinný antioxidant, podporuje sexuální potenci, vitalitu, zvyšuje mozkovou činnost, zlepšuje paměť, krevní tlak, krvetvorbu, celkový imunitní systém a zpomaluje stárnutí.
Obsahuje 18 aminokyselin, 9 esenciálních, 21 stopových prvků, esenciální mastné kyseliny a celé spektrum antioxidačních karotenoidů. Vitamínu C má na váhu dokonce víc, než jiné citrusové plody.

V dnešní době je to jeden z nejvýživnějších plodů na Zemi.
V japonské medicíně se používá i na obranu proti rakovinotvorným buňkám. 

Co byste měli vědět o Sóji

Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů a plnohodnotným spektrem aminokyselin a proto je často vyhledávána i masožravými kulturisty.
Než ji ale začnete v nepřiměřeném množství konzumovat, měli byste vědět pár informací, které na obalu nenajdete.


Tato bobovitá rostlina je původem z Asie, kde už za dávných časů věděli, že jí není zdravé konzumovat velké množství. Soju jedli hlavně chudí při nedostatku jídla, ale musela projít opatrným zpracováním a dlouhotrvajícím kvašením, aby ji zbavili nežádoucích látek. V dnešní době se soja používá v Asii spíše jako menší příloha k jídlu.
 

Markus Rothkranz, jeden z představitelů Hnutí syrové stravy v USA, autor knihy "Léčit sám sebe 101" a DVD "Jídlo a lék zdarma" říká:

"Sója obsahuje sloučeniny, které brání vstřebávání živin a životně důležitých minerálů jako např. vápníku, hořčíku, železa a zinku. Sója oslabuje činnost enzymů, které vaše tělo potřebuje, brání správné funkci štítné žlázy a vstřebání bílkovin. Dále způsobuje potíže v oblasti břicha a problémy slinivky břišní včetně rakoviny. Obsahuje fytoestrogeny, které nepříznivě ovlivňují hormony, a látku, která je příčinou vzniku sraženin (shlukováním červených krvinek). Spousta lidí včetně malých dětí je alergická na sóju a nemusí o tom ani vědět.. Jediné nezávadné sójové produkty jsou ty, které prošly kvašením: miso, tempeh, tamari a Nama Shoyu."

Něco o sacharidech

Bílkoviny jsou důležité, ale sacharidy stejně tak. Díky nim rosteme, díky nim přemýšlíme.
Při nedostatku sacharidů získáváte málo energie pro tvorbu svalstva a ohrožujete funkci nervové soustavy a mozku, přičemž si tělo začne přebírat energii ze zásobáren bílkovin a to vám začne ubírat na svalech a zhoršovat i činnost jater. Při jejich přebytku se vám začne měnit v nežádoucí tuk a v tom horším případě vám hrozí cukrovka.
Je třeba uvažovat podle denního využití energie, sacharidy jsou přednostně využívány jako její zdroj, tudíž se jen málo sacharidů na tuk v těle přemění.


Na začátek jsem vás možná trochu vystrašil, ale není vše tak složité, jak se na první pohled zdá. 

Sacharidy dělíme na čtyři základní skupiny:

  • Monosacharidy
  • Oligosacharidy
  • Polysacharidy
  • Heteroglykosidy