Co byste měli vědět o Sóji

Blog webekm.com the ekm.

Download from BIGTheme.net free full premium templates

Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů a plnohodnotným spektrem aminokyselin a proto je často vyhledávána i masožravými kulturisty.
Než ji ale začnete v nepřiměřeném množství konzumovat, měli byste vědět pár informací, které na obalu nenajdete.


Tato bobovitá rostlina je původem z Asie, kde už za dávných časů věděli, že jí není zdravé konzumovat velké množství. Soju jedli hlavně chudí při nedostatku jídla, ale musela projít opatrným zpracováním a dlouhotrvajícím kvašením, aby ji zbavili nežádoucích látek. V dnešní době se soja používá v Asii spíše jako menší příloha k jídlu.
 

Markus Rothkranz, jeden z představitelů Hnutí syrové stravy v USA, autor knihy "Léčit sám sebe 101" a DVD "Jídlo a lék zdarma" říká:

"Sója obsahuje sloučeniny, které brání vstřebávání živin a životně důležitých minerálů jako např. vápníku, hořčíku, železa a zinku. Sója oslabuje činnost enzymů, které vaše tělo potřebuje, brání správné funkci štítné žlázy a vstřebání bílkovin. Dále způsobuje potíže v oblasti břicha a problémy slinivky břišní včetně rakoviny. Obsahuje fytoestrogeny, které nepříznivě ovlivňují hormony, a látku, která je příčinou vzniku sraženin (shlukováním červených krvinek). Spousta lidí včetně malých dětí je alergická na sóju a nemusí o tom ani vědět.. Jediné nezávadné sójové produkty jsou ty, které prošly kvašením: miso, tempeh, tamari a Nama Shoyu."

 
Už sklenice mléka denně vám může závažně ovlivnit funkci štítné žlázy. U kojenců se různým sojovým náhražkám mléka úplně vyhněte, každé množství pro ně znamená nepřiměřenou dávku.

Sledujte pozorně etikety a soji se pokud možno vyhýbejte. Produkty které prošly kvašením, jako sojová omáčka, Tempeh, konzumovat můžete, ale pouze v malém množství. Sója, v jakémkoli stavu jako potravina v receptu, se dá vždy nahradit jinou surovinou.

Navíc něco z Wikipedie:

Tzv. geneticky modifikovaná neboli transgenní sója se podle odhadů podílí na světové produkci asi 65 procenty. Je však obtížné stanovit přesný podíl, protože v některých zemích je nebo byla geneticky modifikovaná sója pěstována neoficiálně (Argentina), nebo přímo ilegálně (Brazílie a Rumunsko).


 

Další důvod proč nejíst sóju ani zvířata naleznete tu: